Sluiten

Verbeteren van de gemiddelde reparatietijd in pompen met hoge opvoerhoogte

Pompen met hoge opvoerhoogte zijn de werkpaarden van veel industriële vloeistofregelsystemen. Hun rol kan vaak van cruciaal belang zijn, vooral bij toepassingen zoals watertransport in de olie- & gassector, gemeentelijke waterbehandeling en -levering, en ontwateringstoepassingen in de bouw en mijnbouw, waar het beheersen en afvoeren van oppervlaktewater een primair veiligheidsprobleem vormt.

In dergelijke toepassingen is het van cruciaal belang dat de pomp gedurende langere tijd betrouwbaar werkt. Onderhoudsonderbrekingen moeten tot een minimum worden beperkt: zowel wat betreft de gemiddelde reparatietijd (M.T.T.R.) als de tijd die nodig is om noodzakelijke reparaties of onderhoud uit te voeren. Onverwachte uitval – bijvoorbeeld als gevolg van het defect raken van een afdichting of voortijdige corrosie van de waaier – kan ernstige gevolgen hebben, wat van invloed is op de productiviteit, het bedrijfsrendement, de operationele veiligheid en daarmee ook de winstgevendheid.

een ontwateringspomp repareren

Uitdagingen aan pompen

Het onderhouden van pompen met grote opvoerhoogte kan echter een uitdaging zijn. Het doel waarvoor deze pompen worden gebruikt brengt veelal met zich mee dat zij in nauwe en/of afgelegen omgevingen worden geplaatst. Als gevolg daarvan zijn er weinig mogelijkheden voor visuele inspecties waarmee vroege tekenen van niet-optimale prestaties zouden kunnen worden gesignaleerd, zoals overmatige trilling of ongewone slijtage. Naast deze ongunstige bedrijfsomstandigheden moet ook rekening worden gehouden met het ontwerp van de pomp zelf. Om effectief te kunnen werken, moet een pomp worden gebouwd voor maximaal debiet en minimale lekkage. De stevige behuizing kan echter betekenen dat hydraulische elementen moeilijk toegankelijk zijn, wat de efficiëntie van het onderhoud vermindert.

Uiteraard zijn sommige openingen in de uitwendige behuizing integraal onderdeel van het pompontwerp: bijvoorbeeld waar de pompwaaieras het pomphuis binnenkomt. Hier wordt een mechanische afdichting gebruikt om de dichtheid van de pomp te behouden door vloeistoflekken te voorkomen en verontreinigingen buiten te houden. Het nadeel is dat mechanische afdichtingen zelf onderhoud nodig hebben. Een mechanische afdichting kan gemakkelijk gaan lekken of beschadigd raken als men de pomp droog laat lopen. Onjuiste montage of het niet reinigen van de gebieden rondom de afdichting kan ook leiden tot voortijdige defecten.

Bij de ontwikkeling van zijn nieuwe generatie hoogwaardige, heavy-duty PAC H-pompen heeft Atlas Copco zich gericht op het verbeteren van het ontwerp van pompen en afdichtingen om de M.T.T.R. te verhogen en de tijd en kosten die gepaard gaan met het onderhoud van de pomp te verminderen. 

Ontwerpverbeteringen

Het probleem van eenvoudige toegang tot het hydraulisch systeem van de pomp is opgelost door de ontwikkeling van een innovatieve scharnierset. Dit bestaat uit een ‘draaideur’ die snelle en eenvoudige toegang tot het binnenwerk van de pomp mogelijk maakt. Het onderhoudsgemak wordt verder vergroot door het gebruik van één bout om de waaier te verwijderen. Geschroefde in plaats van geperste slijtringen maken nauwkeurige en eenvoudige vervanging mogelijk, en dankzij aandrijfkettingen zijn verwisselingen mogelijk zonder dat de hele natte zijde van de unit hoeft te worden gedemonteerd.

Het ontwerp van de semi-patroonafdichting op de PAC H is uniek en wordt standaard geleverd, zodat de afdichting vanaf de voorkant kan worden bereikt en vervangen. Door het unieke afdichtingsontwerp van Atlas Copco kan de afdichting worden vervangen zonder de pomp te demonteren en zijn de lipafdichting en waaier gemakkelijk toegankelijk. Dit zorgt voor minder stilstand en eenvoudiger onderhoud. Door een oliebad met integrale afdichtingen wordt schade voorkomen, als de pomp droogloopt, terwijl een visuele-inspectiepoort het inspecteren op lekkage eenvoudig maakt.

Om de levensduur van de pomp te verlengen en de afdichting te beschermen, heeft Atlas Copco een exclusieve gesloten waaier ontwikkeld die is uitgerust met geleideschoepen. Dit biedt twee voordelen: het verbetert de balans van de axiale kracht op de as en de waaier om slijtage te minimaliseren en de mechanische afdichting schoon te houden. De schoepen creëren een werveling die de ophoping van organische deeltjes voorkomt. Dit helpt de mechanische afdichting drie keer langer te laten meegaan. Bovendien hoeft er geen spoelwater te worden gebruikt om de pomp schoon te houden: dit levert aanzienlijke energie- en kostenbesparingen op over de levensduur van de pomp.

Ter bevordering van minimale uitvaltijden door middel van efficiënter onderhoud, wordt bij de PAC H-pompen gebruik gemaakt van digitale technologie met QR-codes, waarmee essentiële informatie over onderdelen en reserveonderdelen eenvoudig kan worden gescand. Gebruikers profiteren ook van de beveiligde koppeling met het machinepark en van bewaking op afstand, zodat ze te allen tijde controle hebben over het functioneren van de pompen.

Tot slot

Door middel van een reeks ontwerpinnovaties heeft Atlas Copco traditionele problemen aangepakt, zoals ontoegankelijke hydrauliek en de noodzaak van het demonteren van de pompen voordat eenvoudige taken kunnen worden uitgevoerd, zoals het vervangen van verbruiksartikelen. Samen uitgevoerd, kunnen deze innovaties de M.T.T.R. met 30% verbeteren.

Er is echter een grens aan wat kan worden bereikt met verbeteringen in het pompontwerp, waar het de verbetering van het rendement en het optimaliseren van de uptime betreft. De beschikbaarheid van reserveonderdelen en adequate training zijn ook essentieel – en deze ondersteunende diensten worden geleverd via het wereldwijde netwerk van klantencentra van Atlas Copco. 

gemiddelde reparatietijd voor ontwateringspompen

Tot 30% betere gemiddelde reparatietijd

Verbeteren van de gemiddelde reparatietijd in pompen met hoge opvoerhoogte

explainer icon